16 May 2008

Catatan Suka-suka

Bulan ni je sudah 6 catatan yg telah di 'post' kan, walaupun kurang sikit dalam bidang penulisan/penaipan ni..tp InsyaAllah, kekhilafan diri boleh di atasi dan diperbaiki dari semasa ke semasa (cewah..) dan Alhamdulillah mungkin ini lah sedikit kesempatan yang ada dan nikmat masa lapang yang diberikan untuk menulis. Terasa lapang sikit kepala dan minda bila cuti ini.,tapi bila teringatkan sahabat seperjuangan yang masih ada agenda tersendiri dengan program dan gerak kerja,rasa terkilan jugak,niat hati memang hendak turut serta dengan sahabat2,tapi apakan daya,diriku umpama lalang2 yang ditiup angin (sorila guna peribahasa sendiri..huhu), cutiku ini cuti yang agak meletihkan,mana taknya, bangkit seawal pagi bersiap siaga untuk ke ofis (ofis tue..jgn memain.),gaya lagak tak tumpah seperti seorang menteri besar yang sibuk.,rupa-rupanya kena praktikal daa..,walaupun ini kali kedua aku berpraktikal, tapi kali ini terasa seperti bakal pekerja dan petugas yang berkhidmat di sektor kerajaan (bagus kerajaan ni,sediakan peluang pekerjaan..huhu sekali lagi). Mungin perasaan bersemangat ini timbul di sebabkan tahun depan tahun akhirku di UTM, bakal bergrduasi..InsyaAllah..doa2kan la..

Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB), tempat aku mengerahkan separuh tenagaku berkhidmat di sini (separuh tenaga lagi simpan untuk kemashalatan di masa hadapan..hehe;p)..tempat pilihan yang aku rasakan sangat sesuai dengan kondisi akaun kewangan peribadiku yang umpama nyawa2 ikan sentiasa..Masakan tidak, 15minit je dari rumah, makan breakfast ,lunch and dinner are provided at home, duit minyak seminggu boleh survive dah (walupun harga minyak naik).Alhamdulillah.3x,ni semua nikmat pemberian dari Allah, terasa malu dan hina diri ini, mengecapi nikmat-Mu sambil berbuat dosa kepada-Mu,..Astagfirullah, Allah apunnilah aku..

Bila cuti teringatkan sahabat2..hai.,inilah fitrah naluri manusia, hilang di mata,terasa rindu di hati..ukhuwwah yang tejalin terasa indah bila bersama sahabat2, bersahabat atas satu matlamat dan tujuan..semuanya kerana Allah, kerana mengikut Rasullulah s.a.w, kerana cintakan Islam, persahabatan di atas dasar ketaqwaan yang menjadikan kita lebih berhati-hati dan berwaspada dalam bersahabat, hati yang sentiasa dicucuk dengan jarum2 syaitan, yang meniupkan angin taufan yang lebih dasyat dari taufan Nargis, iaitu taufan mazmumah, buruk sangka, hasad dengki, takabur, dll, ..licik sungguh permainan syaitan ini, a'uzubillahiminasyaitanirrajim. Mohon Allah jauhkan..

2 bulan cuti terasa 2 tahun..hari2 yang dilalui begitu membosankan..nasib baiklah ada internet, banyak input2 berguna dapat dicari, kalau betul penggunaannya dapatlah manfaatnya..melayari sesawang labah-labah (laman web) sebagai kerja OT di rumah..dari satu sesawang se sesawang yang lain..mendownload lagu2 dan ceramah2 (terutamanya ceramah Ust.Akhil Hayy),implikasinya..penglihatan mata aku semakin hari semakin menjadi silau, mungkin ada sedikit kesan sampingan (..kot).
Sebenarnya, ada banyak perkara penting yang perlu disetelkan sebelum naik semester ni..antaranya pemilihan tajuk dan pencariaan maklumat mengenai tajuk tesis yang perlu di submit kepada lecture sebelum cuti ini (tajuk pun dah susah nak pilih huhu..)..Tesis oh tesis..aku merasakan permulaan yang menakutkan untuk semesta depan ni, walaubagaimanapun aku kena hadapi juga..untuk apa??untuk masa depanku yang cemerlang, gemilang,terbilang dan bukan temberang..Pengurusan masa (bukan pengurusan cinta) yang bijak amat perlu dalam membahagikan masa antara gerak kerja si Joe yang ku Cintai dan si akademik yang ku kadang2 Abaikan , sikap buat kerja last2 minit perlu aku buangkan jauh2..merancang yang terbaik kerana, teringat kata2 saidina 'Ali "kebatilan yang dirancang dapat mengatasi kebenaran yang tidak dirancang" jadi asbab untuk berjaya perlulah dengan perancangan yang terbaik disamping usaha dan yang paling penting penyerahan pada Allah dan redha akan ketetapanNya.
Akhir bicara.."Majukanlah diri untuk Islam"

"Demi masa.Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal saleh dan nasihat-menasihati dengan kebenaran dan nasihat- menasihati dengan kesabaran" Al-Asr 1-3

1 comment:

nurul_insani said...

en.aizat, mane bley rasa cuti 2 bulan jadi 2 taun.... patutnya, 2bulan rasa macam 2 hari lew...=P

hargai masa kita dengan keluarga ter"CINTA".. bukan makwe ter"CINTA" yek...=P