19 October 2010

Solat berjemaah semasa konsert rock

Mana satukah imamnya?


Kejadian ini berlaku di Indonesia semasa konsert/gig dari tiga kumpulan heavy metal yang bergabung. Ini bermakna dalam konsert tersebut, penonton yang hadir mesti menutup aurat, tak boleh pakai seluar jeans koyak lutut dan londeh. Mungkin juga tiada percampuran bebas lelaki dan wanita dalam konsert tersebut.

Ini baru dikatakan ‘Rock-rock juga, solat jangan dilupa’. Orang kita kalau tengok konsert,tengok bola ramai yang tinggal sembahyang maghrib kerana nak mengejarkan tempat duduk yang cantek.

Terkesima kejap aku melihat gambar ni, penonton dan kumpulan heavy Metal berhenti solat berjemaah setelah masuk waktu Isyak semasa konsert. Peh, konsert Ramli Sarip dan kumpulan nasyid pun tak buat begini.
Isuhangat.net

Komentar:
Rasanya tak ada masalah nak buat macam ni di konsert-konsert di Malaysia. Tak kira la apa konsert pun, kalau pihak penganjur ada kesedaran dan inisiatif nak buat tak de masalah, selain dari pihak berkuasa seperti pemerintah. Sepertimana Kelantan yang sebelum ini juga pernah mengadakan konsert, ada masa bersolat jemaah sebentar mengingati Tuhan.
Pokok pangkalnya, tepuk dada tanya iman..


2 comments:

puspawangi said...

at malaysia, lepas konsert, kena tangkap khalwat beramai-ramai...

urkolog said...

kesedaran sepatutnya dtg dr penonton itu sendiri....