04 October 2009

Najib Harap Pengundi Pilih Wakil Rakyat Yang Dapat Membantu Mereka



PEKAN, 3 Okt (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata para pengundi bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri kawasan Bagan Pinang perlu bijak memilih wakil rakyat yang mampu memberikan khidmat terbaik kepada mereka.

Beliau berkata pilihan raya kecil itu bukannya satu pilihan raya yang akan menentukan pembentukan sesebuah kerajaan sebaliknya hanyalah memilih seorang wakil rakyat yang akan berkhidmat untuk mereka.

"Telah dijangkakan, (satu lawan satu di Bagan Pinang), jadi kita minta pengundi buat penilaian terhadap parti mana dan calon mana yang sesuai untuk kepentingan mereka, kita mesti sedar bahawa ini adalah pilihan raya kecil, bukan soal pembentukan kerajaan.

"Dalam pilihan raya kecil, apa yang penting khidmat seorang bakal wakil rakyat, siapa yang boleh beri khidmat bakti, dapat menyelesaikan masalah pengundi di sana, itu yang menjadi kayu ukur di sana seperti di Bagan Pinang," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan kepada 161 bakal haji Parlimen Pekan di sini, pada Sabtu.

Pilihan raya kecil DUN kawasan Bagan Pinang itu pada 11 Okt ini akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara Barisan Nasional (BN) dan PAS.

BN meletakkan bekas Menteri Besar Negeri Sembilan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai calonnya, manakala PAS diwakili Zulkefly Mohamad Omar, yang juga Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan.

Mengulas mengenai keyakinannya terhadap calon BN sekalipun Isa sebelum ini pernah dikritik Tun Dr Mahathir Mohamed bahawa beliau (Isa) tidak sewajarnya diletakkan sebagai calon BN, Najib berkata:

"Saya anggap (perkara) itu tidak timbul lagi, kita mesti lihat ke hadapan, yang penting soal khidmat bakti seorang wakil rakyat di kawasan tersebut".

Mengulas mengenai kekecohan pada proses penamaan calon pilihan raya kecil itu hari ini termasuk insiden Pengerusi Biro Putera Umno, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim yang mendakwa dirinya ditumbuk oleh penyokong parti lawan, Najib berkata kejadian berkenaan tidak sepatutnya berlaku jika semua pihak menghormati peraturan dan undang-undang negara.

"Kalau ditumbuk, harap dia buat laporan polis. Sepatutnya kita jangan buat apa-apa yang menyalahi undang-undang termasuk mengkasari penyokong lain.

"(Kita) patut tunjuk contoh yang baik, sebab dalam amalan demokrasi ianya mesti ditunjukkan dengan nilai yang baik seperti menghormati peraturan dan undang-undang," kata Najib. ( Sumber: BERNAMA)

-------------------------------------------


Komentar:

"Telah dijangkakan, (satu lawan satu di Bagan Pinang), jadi kita minta pengundi buat penilaian terhadap parti mana dan calon mana yang sesuai untuk kepentingan mereka, kita mesti sedar bahawa ini adalah pilihan raya kecil, bukan soal pembentukan kerajaan"

Jangan lupa pilihanraya kecil ini juga menjadi petanda hala tuju kepada pembentukan sebuah kerajaan. Ia langkah awal kepada pembentukan sebuah kerajaan yang bermula daripada pilihanraya, samada pilihanraya umum mahupun pilihanraya kecil. Tahun ini pun sudah hampir lapan kali pilihanraya kecil yang berlaku yang banyak berpihak kepada Pakatan. Najib perlu sedar yang PRU12 lepas pun, telah banyak negeri terlepas kepada Pakatan, beberapa buah negeri telah menjadi kerajaan, sebuah kerajaan negeri yang diperintah Pakatan. Andai beberapa PRK yang berlaku selepas ini memberi kemenangan kepada Pakatan, sudah tentu ia bukan soal PRK tetapi menjadi soal kepada pembentukan sebuah kerajaan.

Adakah Najib takut dengan bayang-bayang sendiri? Kenyataan Najib ini seolah-olah mahu mengelak realiti. Pakatan berVisi untuk menakluk Putrajaya, bukan sekadar hanya untuk mahu menang dalam PRK, mungkin BN menganggap begitu, kerana mereka masih lagi tidur. Merasa mereka masih lagi kuat dan berkuasa memerintah negara..Ya, mungkin juga sekadar hendak 'menyedapkan' hati..

Terpulanglah...


No comments: