01 May 2009

PAS dan kempimpinannya: Meniti arus perjuangan


Adakah PAS sebuah parti yang bersifat inklusif atau eksklusif?

Adakah PAS sebuah parti yang menerima dan memperjuangkan hak dan kepentingan semua pihak atau ia eksklusif sekadar berligar dalam isu dan perkara yang melibatkan kelompok tertentu sahaja?

Nama Parti Islam Se Malaysia itu memberi konotasi seolah PAS adalah parti eksklusif untuk orang-orang Islam sahaja. Dalam hal tertentu mungkin benar kerana dari sudut keahlian PAS melalui perlembagaan partinya hanya membenarkan warga Malaysia yang beragama Islam sahaja mendaftar sebagai ahli biasa, namun PAS melalui Kelab Penyokongnya PAS memberi peluang masyarakat bukan Islam untuk turut serta dalam program dan aktiviti parti walaupun mungkin bukan sebagai ahli biasa.


Dalam erti kata lain walaupun PAS hanya boleh dianggotai oleh orang-orang Islam sahaja, namun PAS tidak menghadkan perjuangannya sekadar eksklusif buat orang-orang Islam. Ia menerima hakikat Malaysia sebagai sebuah negara majmuk yang berbilang kaum dan agama, lalu PAS terjun ke dalam kancah masyarakat untuk mengemukakan alternatif politik iaitu politik Islam sebagai formula penyemalat bangsa,agama dan negara.

Bermakna walau nampak eksklusif dalam hal keahliannya, tetapi dasar dan perjuangannya tidak ekskulif malah inklusif mencakupi semua pihak. Malah PAS menyerap masuk dan memberi pengiktirafan kepada masyarakat bukan Islam apabila ia diberi mandat oleh rakyat untuk berkuasa dalam satu-satu negeri.

Contohnya di Kelantan pimpinan masyarakat diperingkat daerah, penghulu dan seumpamanya ada yang dilantik dikalangan masyarakat bukan Islam sekaligu membuktikan ia bukan eksklusif. Di Terengganu, pindaan dibuat terhadap perlembagaan negeri sehingga membenarkan dilantik ADUN dikalangan masyarakat bukan Islam kiranya tidak ada anggota DUN dari kalangan mereka dalam satu-satu penggal dewan itu.

Masyarakat Malaysia didominasi oleh tiga kaum utama iaitu Melayu, Cina dan India selain suku kaum dari Sabah dan Sarawak. Kerana itu kita dapati parti-parti politik di sini banyak bergerak atas nama kaum lantas terbentuklah parti-parti eksklusif untuk kaum-kaum tertentu. Walaupun ada usaha untuk menggerakkan parti-parti berbilang kaum tapi lazimnya ia tetap didominasi oleh satu-satu kaum tertentu sahaja.


PAS bukan parti perkauman, kerana itu kaum-kaum bukan Melayu bebas menganggotainya sehingga ada yang telah dan sedang memain peranan besar dalam parti samada diperingkat Pusat ataupun negeri. Ada yang menjadi AJK Pusat dan EXCO kerajaan negeri umpamanya Dato’ Anuar Tan dan Ahmad Idham Lim, ADUN Perak (EXCO PAS Selangor, Dr Halimah Ali Abdullah juga dari suku kaumbukan Melayu). Cumanya syarat eksklusif menjadi ahli PAS mestilah Muslim, sebagaimana syarat ekskluif menjadi ahli parti-parti perkauman lain mestilah dari suku kaum tertentu.


Itulah PAS mungkin tampak eksklusif tetapi hakikatnya inklusif dengan beberapa “adjustments” berlainan dengan parti perkauman yang lain. Kerana itulah slogan “PAS for all” itu dilancarkan bagi menerangkan kepada seluruh masyarakat bahawa walaupun PAS ini parti Islam,tetapi perjuangannya tidak ekskulsif tetapi inklusif sebagaimana “universal” nya Islam itu sendiri.

Saya membawa posting ini sebenarnya untuk mengulas kenyataan Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Dato’ Mohamed Daud Iraqi yang terbit dalam akhbar-akhbar tempatan hari ini. Ustaz Daud dilaporkan sebagai berkata bahawa:

Bagi saya, kedua-dua jawatan tertinggi (Presiden dan Timbalan Presiden PAS) itu mesti alim ulama, siapa yang tawarkan diri tidak kira sebab masing-masing hendak naik, cuma kita orang parti ada pertimbangan sendiri. Mesti utamakan kepimpinan ulama. Nombor satu dan dua mesti ulama. Untuk jawatan lain tidak apa. Intelek atau profesional

Ini berikutan ketetapan yang dibuat oleh Dewan Ulamak PAS Pusat yang beliau anggotai bahawa dua jawatan tertinggi Pas iaitu Presiden dan Timbalan Presiden perlu disandang oleh golongan ulama yang mempunyai pendidikan formal dan berpengetahuan tinggi dalam bidang agama. Ketetapan itu dibuat bagi memastikan dasar parti untuk menubuhkan sebuah negara Islam diteruskan pada masa akan datang.

Tidakkah ini menunjukkan yang PAS itu sebenarnya parti inklusif sehinggakan Dewan Ulamaknya perlu tegaskan bahawa jawatan tertinggi nombor satu dan dua parti mestilah terdiri dari golongan ulamak?

Bagi mereka yang tidak jelas memanglah nampak begitu. Tetapi hakikatnya umum perlu memahami bahawa PAS itu parti Islam, lantas segala usahanya untuk membuka partinya buat semua sesungguhnya dikawal oleh beberapa tertib dan adab yang memberi makna kepada perjuangan Islam yang ia bawa. Memang boleh sahaja yang bukan ulamak pegang teraju PAS (pernah parti diketuai oleh seorang doktor perubatan Dr Abas Ilias selaku pemangku Presiden 1953), tiada larangan dalam perlembagaannya. Tetapi setelah parti itu menerima dasar kepimpinan ulamak sehingga melahirkan Majlis Syura dalam parti dan memperkasakan Dewan Ulamaknya maka yang dikira padan dan cocok menegpalai parti ini adalah golongan ulamak, dan ia disepakati semua.


Mungkin ada yang mahu buat perumpamaan bukankah gerakan Islam di Timur Tengah di sana-sini ada yang terdiri dari kalangan bukan ulamak, memang benar, itu di sana. Tetapi bagi PAS, demi memelihara dasar dan perjuangannya, keperluan kepada saf kepimpinan ulamak iniperlu diberi penegasan. Agenda perjuangan PAS adalah Islam, Islam laksana bahteranya, nakhodanya boleh sahaja sesiapa, tambah pula yang pakar ilmu laut, tetapi ilmu laut sahaja tidak cukup untuk membelah samudera yang bakal membawa bahtera dan anak-anak kapal ini sehingga ke akhirat. Kerana itu biarlah ia dinakhodai

Majlis Syura yang diketuai oleh Mursyidul Am, Presiden, Timbalan Presiden, tak kiralah siapa nama dan batang tubuh mereka, selaku nakhoda dan pemimpin tertinggi bahtera besar ini perlulah ulamak, dan biarlah begitu sampai bila-bila.Menang dengan mereka, kalah dengan mereka, hidup dengan mereka syahid dengan mereka. Inilah asas kekuatan kita, inilah yang mahu kita persembahkan kepada Allah swt apabila bertemu dengan Nya nanti bahawa kita kekal berjuang dalam PAS atas dasar ini.


Kecualilah kita sudah bersedia untuk mentranformasikan Parti Islam ini yang dibina dengan doa, darah dan airmata para pejuang sejak zaman berzaman, dari status quo yang sedia ada sejak penubuhannya menjadi yang lebih inklusif kerana kita merasakan yang ada ini terlalu lekeh dan tidak relevan. Saya yakin orang-orang PAS tetap sayang dan hormat pada para ulamak mereka dan tahu memilih dan menimbang bila kita perlu eksklusif dan bila kita perlu inklusif, yang penting dasar dan perjuangan kita kekal dari sini sampai ke sana nanti, insyallah.

"Selamatlah Parti Islam berjuang, membimbing ummah ke medan siyasah......"

http://n32.blogspot.com/

Type rest of the post here

No comments: