27 March 2010

Jangan bermusuh Perkasa jika mahu menang pilihan rayaKUALA LUMPUR, 27 Mac — Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali memberi amaran kepada parti-parti politik negara ini khususnya Umno agar tidak “bermusuh” dengan pertubuhan bukan kerajaan itu, yang berusia dua tahun, jika mahukan sokongan dalam pilihan raya umum.

Pada masa yang sama Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas mahu Umno kembali kepada landasan perjuangan asal jika mahu kekal berkuasa.

“Orang berkata Perkasa hendak bersaing dengan Umno. Kita bukan bersaing dengan mana-mana parti, kita bukan bertanding dalam pilihan raya.

“Tetapi jangan bermusuh (dengan Perkasa) jika mahu menang pilihan raya, kalau bermusuh mereka akan rugi.

“Kami mahu parti-parti politik ambil tindakan proaktif,” kata beliau dalam ucapan pada majlis perasmian mesyuarat agung tahunan Perkasa yang penuh istiadat Melayu termasuk keris sebagai simbol perwiraan Melayu, di sini hari ini.

Ia dirasmikan oleh bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kata Ibrahim, oleh kerana Umno adalah parti Melayu yang memperjuangkan Melayu maka ia mesti tegas mengenai kepentingan dan tuntutan Melayu.

“Kalau mahu kekal relevan sebagai parti Melayu dan mendapat kembali sokongan padu daripada umat Melayu,” katanya lagi.

Kata Ibrahim, apa yang menyedihkan ialah ada juga parti Islam yang menjual Islam demi kepentingan diri sendiri dan sanggup diperkudakan.

“Ada pemimpin Melayu yang dianggap hebat, kita tahu siapa orangnya, yang menjadi dalang sehingga menimbulkan masalah sekarang ini dan menyebabkan berlakunya perpecahan di kalangan orang-orang Melayu.

“Tokoh ini nampaknya disokong oleh beberapa kerat pemimpin Amerika, Australia dan satu dua negara Islam liberal.

“Malah kemuliaan ulama besr Al-Qardhawi juga diperdagangkan untuk kepentingan dirinya,” katanya lagi.

Ibrahim menambah, umat Islam, Melayu dan Bumiputera juga mula merasa terancam dan tergugat kerana segolongan anasir bukan Melayu, anasir bukan Islam dan anasir bukan Bumiputera di negara ini nampaknya sedang bangkit untuk memperkukuhkan identiti etnik masing-masing menerusi pendekatan di luar rang kerja Perlembagaan Persekutuan.

“Tindakan seperti ini membimbangkan umat Islam, Melayu dan Bumiputera.

“Tindakan ini juga seolah-olah merupakan satu revival atau pembaharuan semangat kepada perjuangan ‘Malaysian Malaysia’ di tahun-tahun 1960-an walaupun Malaysia sedang dalam era perjuangan membina negara dan menyatupadukan warganegaranya menerusi konsep 1 Malaysia,” katanya.

Kata Ibrahim, berdasarkan soal survival, kelangsungan dan soal hidup matinya umat Islam, Melayu dan Bumiputera beliau terdorong untuk mentafsirkan perkembangan di Malaysia akhir-akhir ini seolah-olah serupa dengan perkembangan sosiopolitik dan ekonomi yang mengiringi tercetusnya tragedi 13 Mei 1969.

“Pada ketika itu, kerajaan gagal untuk menangani masalah ekonomi, sosiobudaya dan politik Malaysia yang majmuk.

“Pada ketika itu terdapat elemen-elemen antinasional, termasuk segelintir pemimpin utama parti-parti politik pembangkang di Malaysia termasuk Tan Chee Khoon dan Lim Kit Siang yang turut hadir di upcara membakar Jalur Gemilang dan membakar Perlembagaan Persekutuan mengikut apa yang saya diberitahu,” katanya.

Malangnya kata beliau, beberapa aktor politik yang membakar bendera Malaysia dan membakar Perlembagaan Persekutuan ini masih lagi hidup pada hari ini.

“Mereka mendukung perjuangan merealisasikan konsep ‘Malaysian Malaysia’ sama ada menerusi jalan yang terang atau menerusi jalan yang samar-samar atau mengubah strategi dengan menukar kepada dasar ‘Middle Malaysia’ dan memutarbelitkan konsep 1 Malaysia, sebagai dasar hak sama rata semua bangsa yang akan sama dengan ‘Malaysian Malaysia’ atau ‘Middle Malaysia’,” katanya lagi.

Ibrahim mengambil masa yang agak lama untuk menjelaskan isu konsep ‘Malaysian Malaysia’.

Beliau mengajak orang Melayu dan Bumiputera supaya insaf, sensitif dan tegas dalam menentang perebakan konsep ‘Malaysian Malaysia’ di negara ini.

“Kita kena bersikap demikian kerana sasaran utama konsep ini adalah umat Islam, Melayu dan Bumiputera terutama sekali mengenai keistimewaan mereka yang terkandung dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

“Lebih serius lagi jika dianalisis secara lebih mendalam, konsep ‘Malaysian Malaysia’ juga disasarkan kepada agama Islam, institusi raja-raja Melayu dan Bahasa Melayu yang kesemuanya dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan.” MalaysianInsider

p/s: hebat betul Perkasa ni..

No comments: